Gode klimaråd - bidrag selv til grøn udvikling.

Helsingør Kommune har sat sig for at reducere CO-udledning til 1,7 ton per borger i 2030, og at blive CO₂-neutral i 2045. Sammen har vi reduceret udledningen af drivhusgasser med 36% i forhold til 2008, men der er lang vej endnu. Læs om hvordan du kan bidrage til den grønne udvikling.

Helsingør Kommune har lanceret guiden ”Din guide til en bæredygtig hverdag”. Guiden giver tips til, hvad du selv kan gøre for at spare ressourcerne og mindske CO2-forbruget i hverdagen. Samtidig får du også et overblik over virksomheder, der har tænkt bæredygtighed ind i deres forretning.

”Din guide til en mere bæredygtig hverdag” er udgivet som et fysisk bykort. Det finder du gratis på Helsingør Kommunes Biblioteker, i Helsingør Turistinformation og i forretningerne, som er med i guiden.

Se og download ”Din guide til en mere bæredygtig hverdag”

Go-Green Danmarks hjemmeside kan du læse mere om de mange grønne og socialt ansvarlige virksomheder i Helsingør Kommune.

Derudover findes kortet også som appen ”GoGreen-Guide”, som er nem at bruge, når du gerne vil træffe ansvarlige valg, når du handler - uanset hvor i landet du er. App’en opdateres løbende, så du er ajour på nye tiltag og forretninger i din by.

Download app "GoGreen Guide"

Det er biltrafikken, der står for den største mængde CO₂-udledning i Helsingør. Personbiler udleder 48.000 tons CO₂ årligt. Det kan derfor være til stor gavn for miljøet at tage cyklen eller den kollektive transport. Ved at cykle sparer du penge, får den daglige motion, og så er det dokumenteret, at cyklister er gladere!

Læs Cyklistforbundets guides til et godt cykelliv

Kombiner offentlig transport med cyklen

Et andet godt alternativ er at tage tog eller bus, fx i kombination med cyklen. I 2021 fik Helsingør nye buslinjer, så der kører flere busser i de områder, hvor der bor flest mennesker, og hvor der er mange uddannelsessteder og arbejdspladser. Ved at tage et pendlertjek kan du se, hvad du kan spare af penge og CO2, og hvor mange ekstra kalorier du kan brænde af, hvis du lader bilen stå.

Tag et pendlertjek

Transportsektoren står i dag for størstedelen af CO2 udledningen i Helsingør Kommune. Derfor skal grønne transportformer fremmes, så Helsingør Kommune kan indfri målet om at være CO2-neutrale i 2045. Det grønneste transportvalg er at gå eller cykle, dernæst offentlig transport og hvis man skal tage bilen, så gerne i delebil, samkørsel og elbil.

På siden Grøn mobilitet kan du få et overblik over og finde en række værktøjer til, hvad du selv kan gøre for at benytte mere klimavenlig transport.

Vidste du, at den gennemsnitlige danskers kost er mere klimabelastende end den enkeltes forbrug af el, varme og benzin tilsammen?

Danmark er et af de lande, hvor man spiser mest kød – i gennemsnit ca. 50 kg pr. person om året – uanset alder.
Især oksekød er meget belastende for klimaet. 1 kg oksekød udleder næsten 20 kg CO2. Produktionen af kød og andre animalske produkter er derfor noget af det, der bidrager mest til udslippet af drivhusgasser.

Med kødfrie dage og en mere plantebaseret kost kan du altså gøre en stor forskel for klimaet.

Find inspiration til en mere klimavenlig kost

Et bedre indeklima er en af de største fordele ved at energirenovere sin bolig. Bonus er også, at du sparer penge på varmeregningen, og at din bolig bliver mere værd. Samtidig reducerer du mængden af CO2, der udledes fra din bolig.

Det kan du gøre:

  • Skift til grøn fjernvarme eller eldrevne varmepumper.
  • Kig efter energimærke A+++, når du skal udskifte hårde hvidevarer.
  • Renovere dine gamle vinduer eller vælg nye energiruder.
  • Tjek isolering af tag, loft, ydervægge og evt. etageadskillelse.


Derudover kan du gratis låne en klimapistol på Kulturværftets bibliotek for at undersøge dit hjem for eventuelle kuldebroer og manglende isolering. Læs mere og lån en klimapistol.

Bygningspuljen

Vidste du, at bygningspuljen giver tilskud til klima- og energirenovering? Læs mere om Bygningspuljen

Der er stadig omkring 800 husstande i Helsingør Kommune, der har oliefyr, som er til stor belastning for klimaet. Ved at skifte til en mere klimavenlig varmekilde, som for eksempel fjernvarme eller luft-til-vand varmepumpe, kan der i gennemsnit spares 30 procent på varmeregningen og CO₂ udledningen.

I Helsingør Kommune afholdes der cirka hvert andet år gratis oliefyrsmøder, hvor du kan få rådgivning om alternative opvarmningsformer. På SparEnergi.dk’s beregner kan du få et bud på, hvor meget netop din bolig potentielt kan spare.

Små justeringer i hjemmet kan være til stor gavn for fremtidens klima. Du kan undgå at el-apparater står på standby, skrue ned for varmen, eller skifte belysningen ud med LED, hvormed der kan spares 30-40% på energiforbruget. Beregn din mulige besparelse 

Skån klimaet med lave grader. Vasker du altid dit tøj med varmt vand, kan det være spild af energi. Følg generelt vaskeanvisningen i tøjet, men ofte kan du vaske koldere og spare energi, hvis ikke dit tøj er for beskidt (læs mere om hvilken temperatur, der er den rigtige hos Forbrugerrådet Tænk).

Fyld vaskemaskinen op og spring forvasken over, dermed vasker du færre gange og reducerer vand-, energi og vaskemiddelforbrug.

Køb altid miljømærkede vaskemidler. Se efter svanemærket eller den europæiske blomst, så får du et produkt som er så miljøvenligt som muligt.

Få flere grønne tips om vaske og vaskemidler på Miljøstyrelsens hjemmeside

Transporten og produktionen af varer på globalt plan er til stor belastning for klimaet og miljøet. Køb derfor genbrug frem for nyt, og få repareret dine ting hvis muligt. Brug i stedet penge på oplevelser, eller find en bæredygtig forretning i nærheden af dig.


Du kan desværre ikke altid tage for gode varer, hvis en forretning reklamerer med ord som ”klimavenligt” og ”bæredygtigt”. Bæredygtighed sælger – også selvom produktet ikke altid lever op til sit løfte.
For at være på den sikre side, kan du:

  • Gå efter produkter, der er certificerede. Læs om mærkningsordningerne.
  • Shoppe i GoGreen Danmark-netværket.
  • Købe lokalt producerede varer – eller europæiske, det mindsker transporten.
  • Spørge i butikken om produktet er ordentligt produceret (arbejdsforhold og miljøbelastning).
  • Lade være med at købe, hvis du er i tvivl.

Tag i stedet på eventyr i dit eget lokalområde. Helsingør har meget af byde på i form af skove, strande og kulturelle oplevelser. Læs mere og oplev Helsingør

Klimasekretariatet

Stengade 59
3000 Helsingør
Telefon: 49 28 28 28
E-mail: klima@helsingor.dk